Hoe zorgen we ervoor dat elk bedrijf een preventiemedewerker aanstelt?

Binnen de agrarische en groene sector komen nog te veel ernstige bedrijfsongevallen voor. Gemiddeld zo’n 16 dodelijke ongevallen per jaar. Daarnaast zijn er allerlei andere risico’s zoals zwaar lichamelijk werk, blootstelling aan stoffen, geluid.

Zaak dus om binnen bedrijven het thema veiligheid en gezondheid op de agenda te zetten en te houden, als onderdeel van de bedrijfsvoering. De preventiemedewerker kan hierbij een belangrijke rol spelen. 

 

Elke organisatie met werknemers is volgens de Arbowet verplicht om een preventiemedewerker te hebben, maar in de praktijk zien we dat dat nog lang niet bij alle bedrijven het geval is. De preventiemedewerker moet daarnaast over de juiste deskundigheid en ervaring beschikken. Ook dat is lang niet altijd zo. 

 

Stigas, het sectorinstituut op het gebied van veilig en gezond werken en duurzame inzetbaarheid, voor de agrarische en groene sector, is daarom op zoek naar ludieke en creatieve ideeën om ervoor te zorgen dat ieder bedrijf met personeel een deskundige preventiemedewerker heeft. Daar zet Stigas zelf al hard op in, maar Stigas merkt dat ze niet iedereen bereikt.

Begin 2018 lanceerde Stigas een e-learning voor de preventiemedewerker: 37 korte filmpjes met vragen en feedback leveren alle basiskennis die de preventiemedewerker nodig heeft. Na het doorlopen van de e-learning kan de preventiemedewerker een certificaat halen.

 

 

Aan jullie de uitdaging

Zet je boerenslimheid in voor een ludiek idee om elk bedrijf aan een deskundige preventiemedewerker te helpen! Hierbij kan het gaan om een campagne, een concept waarmee bedrijven elkaar enthousiasmeren, of een tool. Voorwaarde is dat het aansluit op de belevingswereld van de agrarische ondernemer. En deze kan sterk variëren. Zo omvat de sector grote en kleine bedrijven in de deelsectoren glastuinbouw, loonwerk, hoveniers en groenvoorziening, bos en natuur, open teelten en dierhouderij. 

 

Wat is er te winnen?

Het totale prijzengeld is € 2.500,- en wordt verdeeld onder de beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:

  • 1e prijs € 1.000,-*
  • 2e prijs € 750,-*
  • 3e prijs € 400,-*
  • 4e prijs € 250,-*
  • 5e prijs € 100,-*

 

*De genoemde bedragen zijn netto bedragen, vrij te besteden en staan los van eventuele uitvoering van de ideeën of het realiseren van een pilot en zal gegarandeerd worden uitgekeerd.

 

Geef het vooral aan als je het eventueel leuk zou vinden om betrokken te worden bij het implementeren van jouw idee!

 

 

Good to know

  • Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig door voor je start met het uitwerken van je concept.
  • Deelname staat open voor iedereen.
  • Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën.
  • Meerdere inzendingen per deelnemer/team toegestaan.

 

Ron van der Sterren: 04-12-2018
Dag! Jullie zeggen dat in de praktijk nog lang niet bij alle bedrijven een preventiemedewerker is aangesteld. Zou je iets kunnen vertellen over de (drie?) voornaamste redenen om geen preventiemedewerker te hebben?

Stigas: 11-12-2018
Beste Ron, Redenen waarom bedrijven geen preventiemedewerker hebben zijn met name: - Onbekendheid (niet weten dat het een verplichting is) - Belang niet zien - Geen prioriteit aan geven - Geen tijd om het in te regelen - Niet weten hoe het goed in te regelen (hoeveel preventiemedewerkers, hoeveel tijd het kost voor de preventiemedewerkers, wat is de juiste opleiding etc.) Ik hoop dat je hiermee verder kunt, maar schroom niet om meer vragen te stellen! Met vriendelijke groet, Tanja

Log in of maak een account aan bij Battle Of Concepts om je concept te uploaden.
Titel concept
Ontvangstdatum
Transparency
04-12-2018
10:41
Wie?
04-12-2018
11:48
PREVENTIE GAME
04-12-2018
12:06
Boerensoep
09-12-2018
19:00
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.

Challenge info

Dagen Uur Minuten

Deadline: 27 januari 2019 om 23:59

Prijzen(geld): € 2.500,-

Ontvang updates

share challenge

4 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!