Benut overtollig vers voedsel in coronacrisis

De corona crisis zal de komende weken, en zeer waarschijnlijk de komende maanden, een enorme impact hebben op ons allemaal. Uiteraard in eerste instantie in de zorg, maar ook de druk op de hele voedselketen is enorm. Enerzijds is er een enorme toename van de vraag naar houdbare producten, tegelijk blijven grote hoeveelheden gezonde verse groenten en fruit liggen. Onder andere omdat een groot deel van de horeca gesloten is.

De corona crisis leidt dus tot allerlei nieuwe uitdagingen in de voedingssector waar op zeer korte termijn oplossingen voor worden gezocht. Juist gezonde verse groenten en fruit zijn essentieel voor een goede weerstand, meer dan ooit is weggooien dus zonde.

Samen kunnen we nieuwe dingen bedenken die de samenleving en economie voor de toekomst letterlijk en figuurlijk gezonder maken en meer weerstand geven. Verschillende partijen uit de tuinbouwsector hebben dit initiatief genomen. Iedereen is welkom om mee te doen. 
 

Via deze Open Call doen we een oproep aan alle inwoners en bedrijven in Nederland om met ons mee te denken of zij een oplossing hebben of kennen. Heeft jouw bedrijf een oplossing? Laat het ons zsm weten! Jouw oplossing kan hét verschil maken voor iedereen. 


Challenge: benutten van 'overtollige' verse groenten en fruit
De tuinbouwsector biedt mooie gezonde producten die nu vanwege de crisis en de sluiting van de horeca deels overblijven. Als er niks mee gebeurt dan bederven ze en worden ze vernietigd. Zonde dus! Deze producten bevatten namelijk gezonde vitamines, bouwstoffen, vezels en andere voedingsstoffen. De uitdaging is hoe deze verse en bederfelijke producten beter benut kunnen worden voor consumptie, nu of later. We zoeken:

  • Oplossingen en ideeën voor (semi)langer houdbare producten gemaakt van verse groenten en fruit, denk bijvoorbeeld aan smoothies, sappen, gazpacho's, basis voor soepen en sauzen. 

  • Koks, cateraars en andere horeca ondernemers die willen bijdragen aan gezonde voeding en tegengaan van verspilling.

  • Bedrijven, telers, handelaren die kwalitatieve (vers)producten over hebben die anders dreigen weggegooid te worden, die verwerkt kunnen worden in gezonde producten die we langer houdbaar kunnen maken.

  • Retailers en andere verkoopkanalen die deze producten graag in het schap zouden zetten of op hun menukaart willen opnemen om bij te dragen aan gezondere voeding.

  • Andere oplossingen en innovaties die kunnen zorgen voor verbeterde en verlengde houdbaarheid. Denk aan verpakkingen, botteling, fermentatie, pasteurisatie- of sterilisatie technieken die voedingswaarde en smaak van producten zoveel mogelijk intact laten.
  • We zijn op zoek naar manieren om het voedsel dat nu overblijft zo hoog mogelijk te verwaarden. Wellicht zijn er nog andere toepassingen en oplossingen te bedenken waarbij het voedsel niet op een later moment wordt geconsumeerd, maar waarbij de grondstoffen van het overtollige voedsel worden gebruikt in andere producten. Denk hierbij aan toepassingen in de farmaceutische of cosmetische industrie, in de grondstofverwerkende industrie of additieven in de voedselverwerkende industrie. Mocht je een toepassing in deze richting hebben dan horen we dat ook graag!  

 

NB heb je een goed idee voor één van de uitdagingen, maar kun je die niet zelf leveren of realiseren, ga dan op zoek naar een partij die dat wel kan en meld jullie samen aan. 
 


Heb jij een oplossing?
Heb jij dé oplossing, laat het ons z.s.m. weten. De tijd dringt! Meer informatie en meedoen kan via Starthubs.

 


Alvast heel erg bedankt voor het meedenken en de aangeboden hulp!

 

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 30 april 2020
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): Collaborate on urgent challenges

share challenge

2 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!