Hoe verminderen we eenzaamheid in het centrum van Roosendaal?

Gevoelens van eenzaamheid zijn een groeiend probleem in Nederland zo ook in de gemeente Roosendaal. In 2016 voelde 42% van de volwassenen in Roosendaal zich eenzaam, waarvan 13% zelfs zeer eenzaam. Dat is meer dan de jaren daarvoor, en meer dan gemiddeld in de regio West-Brabant. Als gemeente Roosendaal willen wij daar wat aan doen! Om die reden heeft de raad van de gemeente Roosendaal een bedrag van € 25.000 beschikbaar gesteld voor deze CityChallenge om samen met het Bewonersplatform Centrum Roosendaal de eenzaamheid in het centrum te verminderen.


Eenzaamheid leidt tot allerlei soorten gezondheidsrisico’s waarbij ook de kans op vroegtijdig overlijden wordt vergroot. Een gezond, niet-eenzaam persoon is in het algemeen tevreden, kan genieten, denkt positief en heeft de veerkracht om te gaan met tegenslagen. Als mensen door een bepaalde gebeurtenis, of een opeenstapeling van gebeurtenissen, zich eenzaam gaan voelen maakt dat ongelukkig. Het voelt alsof je niet meer mee kunt of mag doen in de maatschappij, je hebt geen zin meer om naar buiten te gaan. En net als stress, heeft eenzaamheid ook een negatieve invloed op je immuunsysteem, je wordt dus eerder ziek.


Een aantal groepen in de samenleving is wat kwetsbaarder voor gevoelens van eenzaamheid zoals 75-plussers, jongeren, allochtonen en (ex-) mantelzorgers. Ook komt eenzaamheid vaker voor bij mensen met een lager inkomen of mensen zonder baan, dan bij mensen met een hoog inkomen.
 

In deze challenge zoeken we naar ideeën om mensen bij de maatschappij te blijven betrekken. Wij dagen jullie uit over het volgende mee te denken!

 

Meer informatie en meedoen op CityChallenges.nl

 

Wat is er te winnen?
Het totale prijzengeld is € 2.500,- en wordt verdeeld onder de beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:

 • 1eprijs € 1.000,-*
 • 2eprijs € 750,-*
 • 3eprijs € 400,-*
 • 4eprijs € 250,-*
 • 5eprijs € 100,-*


*De genoemde bedragen zijn netto bedragen, vrij te besteden en staan los van eventuele uitvoering van de ideeën of het realiseren van een pilot en zal gegarandeerd worden uitgekeerd.

 

€ 22.500,- realisatiebudget
Naast het prijzengeld is er ook nog een realisatiebudget van maximaal € 22.500,- beschikbaar voor het opzetten/ realiseren van een of meerdere pilots in het centrum van Roosendaal. Zie de voorwaarden!

Het kunnen/willen opzetten/realiseren van een pilot is geen verplichting voor deelname aan deze challenge. Ook als je alleen een idee wil insturen, is deelname mogelijk. 


Good to know

 • Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig voordat je start met het uitwerken van je concept.
 • Meerdere inzendingen per persoon/team zijn toegestaan! 
 • Deelname staat open voor iedereen.
 • Als je kans wilt maken op het realisatiebudget, dan vragen we om een financiële onderbouwing (begroting). 
 • Ideeën die niet passen binnen de geldende wet- en regelgeving ter plaatse kunnen niet gerealiseerd worden.
 • Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 27 augustus 2018
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): € 2.500,-

share challenge

5 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!