Hoe stoppen we terreurgroepen en gewelddadig extremisme? #Creativity vs. Terrorism

Het nieuwsbeeld wordt de laatste tijd gedomineerd door de gewelddadigheden van terroristische groeperingen als Al Qaida, Boko Haram, Al Shabaab en IS. Denk aan de aanslag op Charlie Hebdo, de ontvoering van schoolmeisjes in Nigeria, de gruwelijke onthoofdingen van o.a. journalisten en hulpverleners, de dreiging van terugkerende jihadisten, de vernietiging van beschermd werelderfgoed, de bomaanslag tijdens een vredesdemonstratie in Ankara en de recente aanslagen in Parijs. 


Tientallen miljoenen mensen zijn op de vlucht voor de terreur van IS. De gewelddadigheden leiden niet alleen tot totale chaos in Syrië en instabiliteit in omliggende landen, maar vormen ook een bedreiging voor de stabiliteit van Europa en van de Europese landen zelf.

 

Iedereen zal het er over eens zijn dat we de bedreiging van onze vrede, veiligheid en vrijheid door terreurgroepen en hun geweld zo snel mogelijk moeten aanpakken. Defensie en de luchtmacht dragen hier actief aan bij en bereiken belangrijke effecten, maar gewelddadig extremisme kun je niet verslaan met uitsluitend militaire middelen. Er is meer nodig!

 

We zullen anders moeten denken en acteren. We zullen andere, niet-traditionele en vernieuwende strategieën moeten bedenken, waarmee we de operaties van terroristische organisaties (denk aan rekrutering, financiering, mobiliteit, communicatie, etc.) kunnen verstoren of minimaliseren.  

 

 

Voor het ontwikkelen van deze alternatieve strategieën hebben we jouw hulp nodig. We zijn op zoek naar maatschappelijk betrokken andersdenkenden, die zich willen inzetten voor een betere wereld en naar compleet nieuwe, baanbrekende inzichten.

 

Doe mee, draag bij aan vrede, veiligheid en vrijheid; jouw inzicht en inzet zijn keihard nodig!

 

Prijzengeld:

1e prijs: €1.000,-
2e prijs: €400,-
3e prijs: €300,-
4e prijs: €200,-
5e prijs: €100,-

 

Good to know

- Output: Beschrijving van jouw aanpak, uitwerking van maximaal 2 A4, PDF bestand  
- Meerdere inzendingen per deelnemer/team zijn toegestaan
- Download hieronder de hele briefing met alle informatie

 

Nigel Bakker: 08-12-2015
Waarom is een wereldwijde samenwerking (het Oosten en "vrije" Westen) nog geen hedendaagse realiteit?

Luchtmacht: 12-12-2015
Een goede vraag, hij lijkt simpel maar is bijna onmogelijk te beantwoorden. Desondanks zal ik (op persoonlijke titel) een poging wagen. Volgens mij worden veiligheid, macht en invloed (te) vaak beschouwd als 'zero-sum game'; een verbetering van mijn positie moet ten koste gaan van die van een ander. De echte kunst is om dit beeld te transformeren naar 'win-win' denken, als we dit kunnen bereiken - ook al is het met kleine stapjes - dan zijn we echt op weg naar een doorbraak op het gebied van vrede, veiligheid en vrijheid. Ik hoop natuurlijk van harte dat deze challenge daar een bijdrage aan kan leveren, dat zou toch fantastisch zijn.

Koen Keepers: 18-12-2015
Als je kijkt naar hoe de bommen worden gemaakt door terroristen, worden die vooral gemaakt door ingredienten op de plek van inslag, of worden die geimporteerd uit gebieden als syrie?

Luchtmacht: 21-12-2015
Op het gebied van strategieën gericht tegen Improvised Explosive Devices (IEDs), ofwel: Counter-IED, is zeer recent een interessante analyse gepubliceerd, waarin onder meer deze vraag aan de orde komt. Ik hoop dat er bruikbare informatie voor je bij zit en ik ben benieuwd naar je nieuwe inzichten op Counter-IED gebied, die kunnen we namelijk goed gebruiken. De details vind je op: https://publicintelligence.net/fbi-suicide-vests-europe/

Koen Keepers: 22-12-2015
Dank voor het artikel. Ik lees dat in Rusland er veel TNT wordt gebruikt en de bommen eigenlijk niet op elkaar lijken qua constructie. Cruciale ontbrekende info is waar(van) de vesten in Parijs werden gemaakt. Wanneer ISIS inderdaad claimt dat zij zelfmoordenaars naar Europa kunnen sturen, kunnen we namelijk via die vesten achterhalen of die in Europa zelf, of in Syrië zijn voorbereid. De zelfmoordvesten zijn namelijk verschillend in Europa en in Syrië. Ik hoopte er achter te komen hoe zij die explosieven maken. TNT lijkt me niet zo makkelijk te verkrijgen. C4 ook niet. Heeft defensie zicht op hoe terroristen deze stoffen krijgen? Zouden die stoffen ook vervangen kunnen worden door stoffen die gewoon in de winkel te koop zijn? En zo ja, is het niet een goed idee om alle bouwmarkten etc verplichten om deze stoffen verplicht te laten afrekenen via pin, zodat er een alert afgaat wanneer een terroristenverdachte/familie van deze verdachte deze stoffen gaat inkopen? Anders Breivik heeft ook een enorme hoeveelheid kunstmest gekocht, legaal via zijn bedrijf. Wanneer we gevaarlijke stoffen via pin betalingen (GEEN CASH), kunnen we de stoffen aan de persoon relateren.

Luchtmacht: 22-12-2015
Zowel nationaal als internationaal worden diverse maatregelen genomen om de handel in zogenaamde dual-use-goederen te controleren. Beleidsmatig is dit vooral het terrein van de afdeling Non-Proliferatie, Ontwapening, Wapenbeheersing en Exportcontrole beleid van de Directie Veiligheidsbeleid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je ideeën hebt om het bestaande beleid en bijbehorende maatregelen (zoals het 'catch-all instrument') te innoveren, dan is dat natuurlijk het indienen waard. De explosieven die je noemt, zijn uitsluitend te vinden op militair terrein of andere bijzondere locaties. Dit betekent dat extremisten/terroristen hier toegang tot zullen hebben wanneer dergelijke locaties zich bevinden in het door hen gecontroleerde gebied. Wellicht heb je hier ook al over nagedacht en kun je dit probleem ook adresseren in jouw concept.

Koen Keepers: 22-12-2015
Hallo, Ik weet niet wat het 'catch all' instrument is. Wat ik wel weet is dat er handleidingen op internet staan hoe je bommen kan maken met stoffen die je gewoon in winkels kan kopen. Mijn inschatting is dat TNT en C4 niet te vervaardigen zijn met deze stoffen en zelf chemische reacties maken. Als het klopt wat je zegt over dat die stoffen via defensie materiaal verkregen kan worden, zou het betekenen dat die stoffen geimporteerd worden in europa. Ik ben voor deze challenge er van uit gegaan dat het hoofddoel van defensie is om aanslagen in Europa te voorkomen, omdat Nederland sowieso niet actief is op de grond in Syrië en Irak. Als deze stoffen geimporteerd worden, is het raar dat ze niet dezelfde type bommen gebruiken zoals ze doen in Syrie en Irak. Het zou logisch zijn dat na iets ingewikkelds als grondstoffen importeren ze niet zelf nog eens moeten uitvinden hoe ze bommen maken. Mijn vraag is dan ook: zijn er buiten de defensiehoek andere vakgebieden waar TNT en C4 gebruikt wordt? Denk aan de landbouw, aan mijnbouw, iets wat daar op lijkt? We moeten er achter zien te komen hoe zij aan die stoffen zijn gekomen. Als simpel burger kan je niet van mij verwachten dat ik dat hier in mijn eentje kan oplossen. Ik kan wel als de bronnen van deze stoffen bekend zijn verzinnen hoe je die herleidbaar kan maken tot gesecurity clearde personen.

Maximiliaan Alexander Muller: 06-01-2016
In hoeverre moeten geraadpleegde bronnen vermeld worden in je concept? Is het de bedoeling dat bronnen geciteerd worden? Zo ja, mogen Wikipedia-pagina's als dergelijke bronnen genoemd worden?

Battle of Concepts: 06-01-2016
Beste Max, het is inderdaad netjes om geraadpleegde bronnen te vermelden in je concept, bijvoorbeeld d.m.v. voetnoten. De opdrachtgever heeft dan de mogelijkheid om meer achtergrond informatie te bekijken.

Joost de Vries: 12-01-2016
Wanneer is de uitslag bekend?

Battle of Concepts: 12-01-2016
Beste Joost, We streven ernaar om de uitslagen van de Battles binnen vier weken na deadline bekend te maken.

Redouan Allaoui: 25-01-2016
Men moet zich in eerste instantie afvragen of er niet te weinig mensen zijn met dezelfde achtergrond die op deze groepen kunnen in praten en in spelen. De meeste posities of afdelingen binnen overheidsinstanties betreft terrorismebestrijding is gewoon te ''wit''. Daarnaast zijn er binnen deze groepen weer nog meer verschillende gemeenschappen. Dit betekent weer een andere benadering, maar dit kan niet met eenzelfde aanpak. Bijvoorbeeld: Nederland heeft 12 provincies. Iemand uit Friesland spreekt naast het Nederlands ook de Friese taal. Een Fries heeft een totaal andere achtergrond en beleving dan iemand die uit Limburg komt en Limburgs spreekt. Dit is alleen een schets om mensen te laten begrijpen dat het probleem ingewikkelder is dan in de vraagstelling staat. Laten we focussen op Friesland. Binnen Friesland zijn weer dorpen en steden. Als we kijken naar landen waar de meeste mensen vandaan komen zijn daar meer gemeenschappen in gemeenschappen dan ik hier schets, waardoor het een andere aanpak vergt. Denk dat het denken over bommen al 3 stappen te ver is. De oplossing zit hem naar mijn mening niet bij de ingrediënten waarmee je zulke dingen maakt. Daarnaast zijn de meeste mensen in Europa geboren die zulke nare dingen uitvoeren.

1e prijs

IT IS NOT A GAME THIS IS WAR

2e prijs

loop op vrede

3e prijs

Intimidatie is de sleutel tot de oplossing

4e prijs

Bommetjes met liefde

5e prijs

Voor de klas. Tegen terreur.

Titel concept
Ontvangstdatum
Een oorlog tegen terroristisch gedachtegoed
11-11-2015
10:47
Nieuw Manier Extremisme Bestrijden
15-11-2015
16:16
radicalisering verslaan met ware islam
03-12-2015
18:37
Radicalisatie verslaan met ware islam
03-12-2015
23:31
Voorkomen van terreur op lange termijn
06-12-2015
14:43
Project Insight
11-12-2015
14:02
Preventief bestrijden
21-12-2015
11:39
Big Data versus Terrorisme: profilering
30-12-2015
15:38
A ticket to the moon!
31-12-2015
18:18
Sending to the moon
31-12-2015
19:50
TERRORISME IS HISTORY
01-01-2016
14:20
No war of terror, anywhere only hapiness
02-01-2016
12:39
Beïnvloed de perceptie
03-01-2016
16:56
Gebruik het geloof tegen IS
03-01-2016
22:31
IS app
04-01-2016
12:39
Family of IS
04-01-2016
12:41
STRATEGIEËN VOOR EEN VEILIGER NEDERLAND
04-01-2016
14:47
Bestrijding terrorisme door aanpak mobiliteit
06-01-2016
16:57
Van zwart goud naar rode ontmaskering
07-01-2016
22:44
Operatie Hashtag
08-01-2016
12:51
Drink it, because you need it.
08-01-2016
21:25
Hello from the other side
09-01-2016
10:39
Landelijke mediarichtlijn ‘berichtgeving terrorisme’
09-01-2016
18:39
Terrorisme bestrijden met Thinktanks
09-01-2016
19:42
Kennistoerisme
10-01-2016
15:28
Terrorisme Anoniem
10-01-2016
19:42
Tell Your Mother You Love Her
10-01-2016
21:11
Supersymmetrie
10-01-2016
22:32
The flight is not a game: target young recruits
10-01-2016
23:00
Het is maar een spelletje?
10-01-2016
23:25
Inzet van sociale media tegen IS: hoe het wel moet
10-01-2016
23:36
VLUCHTELINGENSTROOM BIEDT INFORMATIESTROOM
10-01-2016
23:41
Wijzen uit het oosten
10-01-2016
23:45
Hulp bij het opbouwen van een sociaal netwerk
10-01-2016
23:46
I'm worried - safely signaling radicalization
10-01-2016
23:49
#sweetbrother
10-01-2016
23:50
PeaceChips
10-01-2016
23:58
Iedereen is een wereldburger
10-01-2016
23:59
Buurten dag
10-01-2016
23:59
IT IS NOT A GAME THIS IS WAR
11-11-2015
19:59
loop op vrede
04-01-2016
21:30
Intimidatie is de sleutel tot de oplossing
29-12-2015
22:25
Bommetjes met liefde
09-01-2016
19:28
Voor de klas. Tegen terreur.
08-01-2016
16:03
From IS with love
04-01-2016
12:40
DNA-Techniek Tegen Terreur
05-01-2016
18:18
#eenpotnat
10-01-2016
17:52
Track & Trace
10-01-2016
19:12
potentiele vijand als medestrijder
10-01-2016
23:55

Juryrapport Luchtmacht - Creativity vs Terrorism Challenge

09 februari 2016

We vroegen jullie mee te denken over compleet nieuwe en innovatieve manieren om terreurgroepen en terrorisme aan te pakken. Deze vorm van crowdsourcing was nieuw voor ons dus we wisten niet wat we konden verwachten. Bovendien was het een heftig onderwerp voor een challenge. De resultaten, o.a. 49 inzendingen, zijn echter absoluut de moeite waard, fantastisch! Het mooiste is nog wel dat er echt vernieuwende ideeën bij zitten, dit bevestigt voor ons de toegevoegde waarde van crowdsourcing en van de grenzeloze creativiteit van de maatschappij.

 

De jury bestond uit experts op de gebieden van communicatie, cyber, bedrijfsvoering, beleid & plannen, radicale innovatie, open innovatie en natuurlijk ons Hoofd Innovatiecentrum. Tijdens een late avondsessie met pizza (hoe kan het ook anders) ontstonden goede en levendige discussies over de verrassende concepten; is het echt vernieuwend? Geeft het antwoord op de vraag? Hoe haalbaar is het idee? Enzovoort. Het feit dat er discussie ontstond en dat er meerdere stemrondes nodig waren om tot een keuze te komen, zegt iets over de hoge kwaliteit van de inzendingen.

 

 

         

 

 

De winnaars

De winnaar van de Battle is D. Schneiders met zijn concept ‘it is not a game, this is war’. Deze uitermate innovatieve vorm van ideation richt zich op de gaming communities en maakt gebruik van de creativiteit van de crowd. Door de dynamische opzet kunnen de vraagstukken altijd aangepast worden aan de actuele behoeften. Met hoge scores op vernieuwing, effect en haalbaarheid een verdiende eerste plaats, gefeliciteerd.

 

Het idee ‘loop op vrede’ van P.W.C. Kromhout is onze runner up. Middels een zichtbaar keurmerk voor olie uit niet-IS gebied krijgt de consument aan de pomp de keuze tussen ‘goede en foute olie’. Een goede uitvoering zorgt voor bewustwording in de maatschappij en pakt terreurfinanciering uit olie aan. Een heel goed idee dat bovendien goed is uitgewerkt.

 

De derde plek is voor Tom van de Ven met zijn concept ‘Intimidatie is de sleutel’ dat moet gaan zorgen voor een objectief en gebalanceerd beeld over terrorisme en extremisme. Deze aanpak langs de band van de reclame is vooral gericht op wegnemen van angst, het belangrijkste wapen van terroristen. Tom legde hiermee terecht de vinger op een zere plek in de nationale berichtgeving, bedankt voor dit scherpe inzicht.

 

In haar inzending ‘Bommetjes met Liefde’ presenteert Elianne Dudok mogelijkheden voor een sociaal platform van de Luchtmacht. Deze frisse blik op luchtmacht-communicatie bevat een aantal goede en toepasbare inzichten en wordt beloond met een vierde plaats.

 

De vijfde plek gaat naar Timo van de Ven voor zijn idee ‘voor de klas, tegen terreur’. Bewustwording in de klas over terrorisme en over vrede, veiligheid & vrijheid ontbreekt op heel veel scholen. Hiermee laten we absoluut kansen liggen bij de belangrijke groep van scholieren. Dank je Timo, je hebt ons hierover opnieuw aan het denken gezet.

 

Vervolgstappen

Op korte termijn zullen we een informele sessie organiseren waar we samen met interne en externe experts doorpraten over de winnende concepten (en oplossingsrichtingen). De winnaars nodigen we uiteraard ook graag uit om hierbij aanwezig te zijn en ontvangen hierover binnenkort bericht.

 

Alle overige deelnemers willen we hartelijk bedanken voor de tijd en creativiteit die in de concepten is gestoken. Jullie hebben ons echt weten te verrassen met zeer gevarieerde en prikkelende inzichten.

Dankzij deze drug kunnen strijders in Syrië dagenlang vechten

18 december 2015

Ze worden gemaakt alsof het M&M's zijn. Captagon-pillen, waar strijders in Syrië dagenlang op kunnen vechten. Ze zijn verslavend en vreselijk slecht voor de gezondheid, maar worden bij miljoenen verspreid in Syrië. "Beter dan cocaïne", zeggen gebruikers. Lees er meer over op de website van NOS

 

Zo zien de captegon-pillen eruit.

 

Is dit wellicht een zwakke plek waar we op zouden kunnen inspelen? Denk mee, jouw ideeën zijn keihard nodig!

Paar goede artikelen op deCorrespondent.nl

02 december 2015

Meer weten over terrorisme of IS? Lees dan op www.decorrespondent.nl een aantal goede artikelen over terrorisme en wat je er wel en niet tegen kan doen: http://bit.ly/21vgsIn

IS-strijders als stelletje badeenden

02 december 2015

Een aantal internetters heeft besloten de jihadisten te bestrijden met een portie ludieke tegenpropaganda: door foto's van IS-strijders te vervangen met badeendjes. Lees meer op NOS.nl

 

 

 

Heb jij ook van zulke creatieve ideeën? Laat het ons weten! #Creativity vs. Terrorism

Creativity vs. Terrorism Challenge op BNR

18 november 2015

                                     BELUISTER HIER HET INTERVIEW

 

Geen bommen en granaten, maar creatieve ideeën van studenten en young professionals moeten de luchtmacht gaan helpen bij het bouwen aan vrede, vrijheid en veiligheid. De Koninklijke Luchtmacht gaat veel nadrukkelijker een beroep doen op hun creativiteit en innovatie, zegt Luitenant Kolonel Onno Sluiter bij BNR nieuwsradio.


Partijen met de meest innovatieve ideeën wil Sluiter uitnodigen voor een gesprek, om vervolgens te kijken wat ze kunnen toevoegen. Daartoe is onder meer een innovatiecentrum ingericht. "Dat krijgt ook de vrijheid om nieuwe inzichten binnen te halen en nieuwe vrienden te maken. Wij gaan de eerste stappen maken naar meer open innovatie. En dat is niet makkelijk, omdat we traditioneel wat meer gesloten zijn vanwege het werk dat wij doen."


In samenwerking met Battle of Concepts, dat beschikt over een actief bestand van 15.000 studenten en young professionals, wil Sluiter de eerste stap gaan zetten op weg naar een 'compleet nieuwe en innovatieve methode'. Creativiteit leidt immers tot effectiviteit, is zijn overtuiging, en juist buiten de luchtmacht zit een enorme capaciteit aan creatief vermogen, die Sluiter wil raadplegen. het lijkt wel of die omgeving zich steeds sneller ontwikkelt. Dus als wij willen bijblijven en aansluiten, dan moeten we daar in mee."


Wat betrekkelijk nieuw is, zijn de 'exponentiële ontwikkelingen', zoals Sluiter het noemt, in een maatschappij die zich steeds sneller ontwikkelt. Om bij te kunnen blijven, moet de luchtmacht mee in de vaart der volkeren. Zo moet de luchtmacht volgens Sluiter linksom of rechtsom een steentje kunnen bijdragen aan een betere positie van vluchtelingen. "Misschien zijn daar wel hele creatieve oplossingen voor en zitten we nu nog te veel op de traditionele manier te zoeken naar manieren om deze mensen verder te helpen. 
 

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 10 januari 2016
Status: Uitslag bekend

Prijzen(geld): € 2.000,-

Ontvang updates

share challenge

51 shares

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!