Startup Challenge | Stimuleer het gebruik van slimme veiligheidssystemen in auto's

Er komen steeds meer geautomatiseerde systemen op de markt die een rijtaak (vaak tijdelijk of onder voorwaarden) kunnen overnemen/ondersteunen of informatie geven: denk aan Adaptive Cruise Control, navigatiesystemen, lane keeping, noodremsystemen, etc. Deze systemen kunnen positieve effecten hebben op verkeersveiligheid, uitstoot en doorstroming als ze op de juiste wijze en door genoeg mensen worden gebruikt, maar ze kunnen ook voor afleiding zorgen.

Uit onderzoeken blijkt dat er wel steeds meer auto’s rondrijden met slimme systemen die het comfort, de doorstroming, het milieu en/of de verkeersveiligheid kunnen vergroten. Helaas blijkt dat mensen niet goed weten welke systemen ze in hun auto hebben. En dat de aanwezige systemen nogal eens verkeerd gebruikt of zelfs uitgezet worden. Dat is een gemiste kans! 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan leefbaarheid en bereikbaarheid, met een vlotte doorstroming in een goed ingerichte, schone en veilige omgeving. Rijtaakondersteunende systemen kunnen, mits goed gebruikt, aan deze beleidsdoelen bijdragen. Het ministerie zet zich daarom op verschillende manieren in om het veilige gebruik van rijtaakondersteunende systemen te stimuleren. De ambitie is om binnen 3 jaar een toename van 20% in het gebruik van slimme rijtaakondersteuning te realiseren.

Het doel van deze challenge is om het (veilig) gebruik van deze systemen en diensten te verhogen, om zo positief bij te dragen aan verkeersveiligheid, een betere doorstroming op de Nederlandse wegen, en meer comfort in de auto.

We zijn op zoek naar oplossingen die daaraan in de praktijk kunnen bijdragen, door bijvoorbeeld in te gaan op kennis/ bewustwording, op het veiliger gebruik van rijtaakondersteuning, op meer gebruik ervan. Bij voorkeur zelfs een combinatie hiervan.

Heeft jouw startup dé oplossing? Dan ontvangen we graag jullie pitch!
 

 


Meer informatie en meedoen op Starthubs.co

 

Wat is er te winnen?

  • De beste drie tot vijf inzendingen worden uitgenodigd voor een pitch voor het Cluster Smart Mobility van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag. Hiervoor wordt een onkostenvergoeding beschikbaar gesteld.
  • Een of meer daarvan komen in aanmerking voor een opdracht vanuit IenW voor eventuele doorontwikkeling/toepassing van de oplossing, met een maximale waarde van €20.000. 

 

Waar zijn we naar op zoek?

We zoeken een innovatieve, creatieve en praktische oplossing die in de praktijk kan bijdragen aan meer en / of veiliger gebruik van rijtaakondersteunende systemen. De oplossing mag dus ingaan op kennis / bewustwording, op het veiliger gebruik van rijtaakondersteuning, op meer gebruik ervan, of (bij voorkeur) op een combinatie hiervan. 

De oplossing mag komen uit de technische hoek, maar het mag ook een communicatiemiddel zijn of een andere aansprekende vorm hebben. De oplossing hoeft niet de vorm van een app te hebben - als het wel een app is, dan is een harde eis dat de app de verkeersveiligheid niet negatief beïnvloedt.

 

Voorwaarden deelname

  • De startup moet een goed overzicht hebben van de ontwikkelingen binnen smart mobility en de rijtaakondersteunende systemen die op de markt zijn.
  • De gepitchte oplossing moet binnen 6 maanden in de praktijk te brengen zijn.

 

Bekijk de challenge op Starthubs.co!

 

 

 

- Starthubs is een initiatief van Incredible Crowds BV -

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 15 oktober 2018
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): Opdracht t.w.v. max. €20.000

share challenge

9 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!