Hoe kunnen we stimuleren dat buurtbewoners elkaar meer gaan helpen?

Mensen die sociaal geïsoleerd zijn, voelen zich vaker ongelukkig dan anderen. Daarnaast blijkt uit CBS onderzoek dat sociale isolatie vaker voorkomt bij mensen die weinig tot geen praktische, financiële of persoonlijke hulpbronnen hebben. Bij ouderen is dit een groeiend probleem. Het Sociaal en Cultureel Planbureau verwacht dat er in 2030 meer dan 1 miljoen kwetsbare ouderen in Nederland zijn. In 2010 waren dat er nog 700.000. Tegelijkertijd is het ook onder jongeren een toenemend issue!
 

Voor veel ouderen zijn mantelzorgers één van de weinige contacten die ze hebben met de samenleving. Wij geloven dat niet alleen de mantelzorgers, maar ook de buren in de wijk kunnen bijdragen aan de zorg van eenzame en/of hulpbehoevende ouderen. En dat geldt niet alleen voor het helpen van ouderen, ook andere (jongere) buurtbewoners hebben soms hulp nodig!
 

In veel wijken is al heel goed contact tussen buurtbewoners; bijvoorbeeld doordat kinderen samen spelen, verjaardagen samen worden gevierd of door gezellige buurtbarbecues. Ook worden er soms gezamenlijke acties georganiseerd, bijvoorbeeld om samen de straat of speeltuin schoon te maken of op te knappen. Als gemeente geloven wij er in dat buurtbewoners elkaar nog meer kunnen en willen helpen. 
 

Het is immers een relatief kleine moeite om als je boodschappen gaat doen, ook iets voor een zieke buurman mee te nemen. Of om de oude buurvrouw die moeilijk ter been is voor een scan naar het ziekenhuis te rijden. Het kan zelfs al zoiets simpels zijn als even een kop koffie drinken bij een eenzame buurtgenoot. 
 

Maar hoe weet je of jouw buurvrouw verderop in de straat boodschappen nodig heeft of een lift nodig heeft naar het ziekenhuis? Of andersom, hoe geef je als buurtbewoner aan dat je wat hulp kan gebruiken? Of dat je misschien wel heel veel tijd hebt om op de buurtkinderen te passen? 
 

In deze challenge zijn we op zoek naar eenvoudige oplossingen die eraan kunnen bijdragen dat buurtbewoners elkaar (nog) meer gaan helpen! We dagen jou uit om hier met ons over mee te denken en vernieuwende oplossingen en initiatieven aan te dragen!

 

 

 

Meer informatie en meedoen op CityChallenges.nl

 

 

Wat is er te winnen?

Het totale prijzengeld is €3.000,- en wordt verdeeld onder beste 5 inzendingen. De verdeling is als volgt:

  • 1e prijs € 1.250,-*
  • 2e prijs € 750,-*
  • 3e prijs € 500,-*
  • 4e prijs € 250,-*
  • 5e prijs € 250,-*


*De genoemde bedragen zijn netto bedragen, vrij te besteden en staan los van eventuele uitvoering van de ideeën of het realiseren van een pilot en zal gegarandeerd worden uitgekeerd.

 

€12.000,- realisatiebudget

Naast het prijzengeld is er ook nog een realisatiebudget van €12.000,- voor het opzetten/realiseren van een pilot. Zie de voorwaarden!
 

 

Good to know

  • Lees de volledige opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig voordat je start met het uitwerken van je concept.
  • Meerdere inzendingen per persoon/team zijn toegestaan! 
  • Deelname staat open voor iedereen, m.u.v. medewerkers van de gemeente Ridderkerk.
  • Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën.

 

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 22 april 2018
Status: Wachten op uitslag

Prijzen(geld): €15.000,-

share challenge

5 shares

Challenges

Alle challenges

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!