Blog

Top vijf ideeën die bijdragen aan het leefbaar en veilig houden van de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen

05 november 2018

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) schreef in samenwerking met het COA een challenge uit: Hoe kunnen we de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen veilig en leefbaar blijven houden? Daarop kwamen 60 inzendingen binnen! 

 

De top vijf werd geselecteerd en mocht hun idee toelichten tijdens een break-out sessie op het Innovatiecongres van JenV dinsdag 20 november. Daar konden ze hun pitch oefenen, want de week erop presenteerden ze hun idee aan vertegenwoordigers van de betrokken organisatieonderdelen van JenV. Zij bepaalden de uiteindelijke volgorde van de top 5:

 

 1. 'Fris en Rustig' van Rick Baggermans
  Dit idee was voor de jury het meest innovatief doordat het concept in feite relatief makkelijk te realiseren is, maar wel mogelijk een grote positieve impact kan hebben. De onderbouwing van dit concept met wetenschappelijke literatuur en toetsing d.m.v. een pilot maakte het een sterk idee.
   
 2. 'Een duurzame toekomst voor jonge vluchtelingen' van Raisa Ghazi
  Dit idee was goed doordacht en is reeds in een andere context tot uitvoer gebracht met positief resultaat. Een nuttige intensieve dagbesteding die tevens bijdraagt aan de toekomst en perspectief van de jongeren (buiten of in Nederland) in een branch waar velen van hen oor voor hebben, maakte dit idee realistisch in de uitvoering.
   
 3. 'Podium voor talent' van Mila Duterloo
  De combinatie van een relatief jonge studente (17 jaar), met pakkende ideeën om vooral het talent van de jongeren te laten ontdekken en juist dat talent letterlijk en figuurlijk een podium te geven maakt het idee vernieuwend.
   
 4. 'Ex-vluchtelingenplatform' van Ajla Zildzovic
  Het idee van een ex-vluchtelingen Platform waarbij voormalige vluchtelingen fungeren als een soort buddies voor amv in de opvang en waarbij zowel jongeren als het COA terecht kunnen met vragen, werd gezien als een mooi concept.
   
 5. 'Een goede klik, bevordert de veiligheid & leefbaarheid en bied stimulans voor perspectief' van Raki Ap
  De ervaring van een toenmalige vluchteling in combinatie met een goed idee ten aanzien van bepaalde gesprekstechnieken en benadering van de jongeren maakte dit een pakkend verhaal.
   

Met de indieners van de top twee ideeën wordt samen met het COA bekeken of deze in de praktijk getest kunnen worden. 
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil alle deelnemers van harte bedanken voor de mooie en innovatieve inzendingen!

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!