Blog

Jury SURFnet: "Erg onder de indruk van het aantal uitgewerkte concepten"

31 augustus 2017

SURFnet daagde jullie uit om een slimme app of nieuwe dienst op basis van de indoorlocatiedata van studenten, docenten en onderzoek te bedenken.

 

SURFnet is onderdeel van de coöperatie SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. SURFnet zorgt ervoor dat studenten, docenten en onderzoekers over de best mogelijke ICT-oplossingen beschikken, zodat zij beter kunnen samenwerken en hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

 

Met SURFwireless, Wifi-as-a-Service dienst, zorgt SURFnet ervoor dat onderwijsinstellingen over de beste (indoor) wifinetwerken beschikken, zodat alle studenten, docenten en onderzoekers, overal en altijd binnen de onderwijsinstelling een excellente draadloze internetverbinding hebben.

 

Een voordeel van wifinetwerken is dat zij veel interessante data kunnen opleveren. Eenmaal verbonden is bijvoorbeeld je fysieke positie in een instelling goed te bepalen. Zo kan deze indoorlocatiedata worden gebruikt om de drukte te meten of als navigatiemiddel dienstdoen. Met deze Challenge was SURFnet we op zoek naar andere toepassingen die een meerwaarde hebben voor studenten, docenten en/of onderzoekers.

 

Eelco de Vos van SURFnet gaat in op de jurybijeenkomst en op de winnende concepten:

 

Veel goed uitgewerkte concepten

"Over het algemeen waren we heel positief en verrast over de uitgewerkte concepten. In een groot deel van de concepten was duidelijk veel tijd gestoken en de bedachte toepassingen wisten ons geregeld te verrassen. Ook uit de concepten buiten de top5 hebben we veel inspiratie en inzicht in andere toepassingen kunnen halen. Ons viel op dat veel van de ideeën in twee groepen waren te verdelen: “Het bij elkaar brengen van vraag en kennis” en “Waar kan ik mijn medestudenten en/of docent vinden”.

 

We hebben de beoordeling in twee delen gesplitst. Eerst zijn we met drie juryleden door alle inzendingen heen gegaan. Daarbij is gekeken naar originaliteit, impact, haalbaarheid en de uitwerking van het concept. Hier is een “shortlist” van 10 concepten uitgekomen. Vervolgens hebben we met een vijftal juryleden eerst individueel en vervolgens, met veel discussie, gezamenlijk de volgorde bepaald.

 

 

 

 

De uitslag!

Tijdens de jurybijeenkomst hebben we de top 5 vastgesteld:

 

Nummer 1: Grip op je studie!

Leuk concept van Sjors van der Beek waarbij locatie gebaseerde (LBS-)technologie wordt gebruikt om studenten een analyse te laten maken rondom hun studiegedrag. Dit eventueel afgezet tegenover studenten die een hoger cijfer behalen.

 

Nummer 2: Brain-Umatch

Een concept van Gaby Lutgens waarbij studenten die al iets verder zijn anderen kunnen helpen en elkaar middels LBS kunnen vinden.

 

Nummer 3: BIL

Leuk visueel uitgewerkt concept van Myrthe Schols en Pascal Boekee met allerlei toepassingen die gecombineerd het leven van de student op de campus veraangenamen. 

 

Nummer 4: KnowHow

Leuke variant op het “vraag koppelen aan kennis” waarbij een beloningssystematiek is ingebouwd met micro-payment. Een concept van Steven van Duin.

 

Nummer 5: De samenloop van omstandigheden

Out-of-the-box idee van Jonas van Stam waarbij LBS wordt ingezet om analyses te maken over het verloop van ontruimingsoefeningen en deze daarmee te verbeteren.

 

LBS, het vervolg

Ons belangrijkste doel was om inzicht te krijgen in wat er allemaal mogelijk is met locatie gebaseerde toepassingen in het onderwijs en onderzoek. Daar heeft deze Challenge enorm aan bijgedragen. Komend jaar willen we ons gaan richten op het verder uitwerken van de LBS-toepassingen en hebben we tot doel gesteld om minimaal één van de concepten verder uit te werken tot een toepassing die ook daadwerkelijk in het onderwijs gebruikt kan gaan worden. Er is nog geen keuze gemaakt welke toepassing dit zal zijn. Graag doen we dit in samenwerking met een onderwijsinstelling.

 

Graag willen we afsluitend alle deelnemers hartelijk danken voor hun inzet bij deze Challenge. Zoals eerder vermeld waren we erg onder de indruk van alle uitgewerkte concepten en heeft het ons veel nieuwe inzichten en ideeën opgeleverd."

 

Bekijk de challenge

 

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!