Blog

Inzendingen leiden tot minder ongelukken met vorkheftrucks

22 augustus 2017

In 2009 schreef de Arbeidsinspectie een Challenge uit over het terugdringen van (dodelijke) ongelukken op de werkvloer met vorkheftrucks.

 

De Arbeidsinspectie noteerde in 2007 in totaal 193 ongevallen met vorkheftrucks. Dit waren met name aanrijdingen met personen. In 10 jaar tijd waren dat er 849, waarvan 46 dodelijk. De slachtoffers zien de vorkheftruck te laat aankomen en kunnen niet meer op tijd wegstappen.

 

Iemand die wordt aangereden door een heftruck is over het algemeen zwaargewond. Als een heftruck met zijn massieve banden over je voet rijdt volgt vaak langdurig ziekteverzuim, revalidatie, een verstoorde arbeidsrelatie, re-integratie en specialistische behandeling. De kosten voor de maatschappij en voor het slachtoffer zijn enorm.

 

De Arbeidsinspectie wilde het aantal ongelukken daarom terugdringen en schreef een innovation challenge uit: ‘Bedenk een manier om het aanrijden van personen door vorkheftrucks te voorkomen.’

 

96 concepten werden ingeleverd, waaronder een aantal concepten op basis van het uitstralen van licht. En die concepten hebben tot een nieuw product geleid: de BlueSpot!

 

 

Download hier één van de winnende inzendingen

[Inzender: Reinier den Boer]

 

 

De felle ledlichten van de BlueSpot projecteren een opvallende blauwe lichtvlek op de grond, enkele meters voor de heftruck. Op kruispunten in het magazijn, waar heftrucks en voetgangers elkaar kunnen tegenkomen, is dit het ideale waarschuwingssysteem.

 

 

 

De BlueSpot heeft de werkomgeving een stuk veiliger gemaakt! Diverse bedrijven hebben de BlueSpot ingevoerd en zijn erg tevreden. Het aantal ongelukken is de afgelopen jaren flink gedaald. Ook wordt de BlueSpot door diverse veiligheidsorganisaties aanbevolen bij risico-inventarisaties en evaluaties. 

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!