Blog

Jury Nationale-Nederlanden: "Wow! Wat een hoop inzendingen en wat een diversiteit aan ideeën!"

01 mei 2017

Helaas komen veel mensen er pas in de laatste jaren voordat ze met pensioen gaan achter dat hun inkomen na hun pensionering een stuk lager is dan ze hadden verwacht. Het is dan te laat om hier nog iets aan te doen. Zij moeten vaak hun levensstandaard na hun pensionering onverwacht aanpassen.

 

Om deze situatie te voorkomen biedt Nationale-Nederlanden alle deelnemers (klanten met een pensioenverzekering bij NN) een online omgeving aan waarin ze hen informeren over de huidige stand van hun opgebouwde pensioen en mogelijkheden om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Maar hier wordt nog erg weinig gebruik van gemaakt. Slechts een paar procent van de deelnemers logt één keer per jaar in.

 

Nationale-Nederlanden schreef daarom een challenge uit, op zoek naar verbeteringen en innovaties van de bestaande online pensioenomgeving. Het ultieme doel: dat deelnemers minimaal één keer per jaar deze pensioenomgeving bezoeken en daarna weten hoe hun pensioen ervoor staat en wat ze er eventueel aan kunnen doen om dit aan te vullen. 


De uitslag van de challenge is nu bekend, 127 concepten werden ingezonden! Oscar van de Leijgraaf, strategisch adviseur bij Nationale-Nederlanden, gaat in op de winnende concepten: 


"Wow! Wat een hoop inzendingen en wat een diversiteit aan ideeën! Alle deelnemers, bedankt voor jullie concepten, het heeft ons enorm geïnspireerd.


Naast de diversiteit, zat er ook een duidelijke trend in de ideeën, met name op het visuele aspect: Het gebruik van andere kleuren, duidelijkere iconen en een veel minder drukke opbouw van de pagina zijn verbeteringen die we in veel concepten teruglazen. Samen leverde dit een hele krachtige boodschap op waar we zeker mee aan de slag gaan!

 

 

 

 

De beoordeling
Eerst hebben we een selectie gemaakt van de beste 20 inzendingen. Uiteindelijk hebben we er tien voorgelegd aan de jury, bestaande uit IT en Marketing experts. De ideeën zijn uitvoerig met elkaar besproken en naast de beoordelingscriteria gelegd. Het was een inspirerende sessie, waarbij we het (uiteindelijk) unaniem eens waren over de 5 winnaars!

 

De Winnaars...!
Nummer 1: “Focus” van Quinten Ooms

Unaniem door de jury gekozen als winnaar. Een mooi concept hoe wij de informatie veel toegankelijker kunnen presenteren. In één oogopslag zie je wat de complete portal te bieden heeft. Het is duidelijk, simpel, overzichtelijk en je kunt het persoonlijk maken. Het voordeel van de kaartenbak is dat het ook makkelijk op een mobiele telefoon zichtbaar is. Hier zijn we heel positief over! De presentatie van gegevens is erg belangrijk en dat wordt hier zelfs bijna leuk gemaakt. De jury had direct zin om zelf te gaan kijken wat het voor hen zou betekenen.
 

Om in de AD-oliebollentest te spreken: Een perfect gaar bolletje, met liefde voor het vak gemaakt!

 

Nummer 2: “Levelen” van Michiel Bloemendaal en Claudia van Gorp
Een hele mooie zilveren medaille voor dit concept. Het sterke hieraan is dat het pensioenbedrag betekenis krijgt door het in één van de vier Levels in te delen. Pensioen wordt op een hele aansprekende manier visueel en concreet gemaakt. Pensioen is niet langer een nietszeggend ‘iets’. Het is een hele leuke manier om gamification toe te passen binnen pensioen. Waar de jury nog wel vraagtekens bij heeft, is het berekenen van de scenario's en wat er gebeurt als iemand heel weinig pensioen opbouwt. Deze deelnemer blijft dan heel lang, of zelfs altijd in Level 1 hangen. Dit zal de frequentie van gebruik niet ten goede komen.

 

Samenvattend: Een ijzersterk concept dat mooi is uitgewerkt met een vraagteken om nog even over na te denken.

 

Nummer 3: “Jaarlijks pensioenkwartiertje” van Gwen van Eeuwijk
Het podium is niet volledig zonder de bronzen medaille. Voor de jury was dit geen moeilijke keuze. Deze moest naar Het Pensioenkwartiertje gaan. Het sterke van dit concept vonden wij de gedachte dat iedereen wel een kwartiertje de tijd kan missen om over zijn/ haar pensioen na te denken. Bij deze gedachte bleef het niet alleen. Er is ook een blauwdruk van de mijn.nn.nl omgeving gemaakt waarmee de deelnemer in een kwartiertje ook daadwerkelijk de stand van zijn pensioen moet kunnen controleren. Wat extra aansprak was het idee dat juist door pensioen klein te maken (een kwartiertje is voldoende) mensen sneller tot actie overgaan. Juist het zeggen hoe belangrijk (en complex) het is stoot mensen af.

 

Samenvattend: Een erg leuk allround idee dat goed uitgevoerd kan worden.


Nummer 4: “Mijn pensioen 2.0” van Wouter Manders
Bij sport is de vierde plek weleens de meest ondankbare plek. Maar bij onze Challenge zeker niet. Een breed concept dat scoorde op al onze beoordelingscriteria. Het werken met de duidelijke iconen en de tijdslijn kan zeker helpen. Om voor een podiumplek in aanmerking te komen, misten wij echter de specifieke details die de nummers 1 t/m 3 duidelijk wel hadden. Een vierde plek uit ruim 120 inzendingen is echter meer dan felicitaties waard.

 

Samenvattend: Een goed breed concept. Dat werkt echter zowel in het voordeel als in het nadeel.


Nummer 5: “ToekomstFinder” van Emma van der Kaaij
Het concept dat tot de meeste discussie heeft geleid binnen de jury. Viel dit concept namelijk wel binnen de opdracht? Aangezien wij er in geloven dat het onze deelnemers zeker kan activeren (en dat was de opdracht) wilden wij dit idee belonen met een mooie vijfde plaats. De jury was namelijk unaniem van mening dat het op een heel eenvoudige manier laat zien wat de gevolgen zijn van eenvoudige keuzes. En zodoende ook mensen laat nadenken over hun pensioen. Helaas is het concept niet verder uitgewerkt, anders had er zeker een hogere klassering in gezeten.

 

Samenvattend: Wij swipen dit idee naar een mooie vijfde plek!

 

Vervolg
Deze vijf winnende concepten bevatten voor ons heel veel informatie en suggesties waar wij direct mee aan de slag gaan. Ook in de niet winnende concepten zitten hele concrete ideeën en inzichten die we gebruiken bij de ontwikkeling van de nieuwe pensioenomgeving.

 

We zijn ervan overtuigd dat jullie ideeën gaan bijdragen aan een pensioenomgeving waar veel meer mensen gebruik van gaan maken. Nogmaals, iedereen super bedankt voor jullie inspirerende voorstellen!"

 

Bekijk de challenge 

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!