Blog

Winnaars Werk & Zorg challenge pitchen voor ministers en staatssecretaris!

04 november 2016

Op 31 oktober waren de winnaars van de Werk & Zorg challenge uitgenodigd om hun idee te pitchen aan op de Arbeid- en Zorgbijeenkomst! Als goede voorbereiding op dit event ging er een netwerkbijeenkomst met Stichting Werk&Mantelzorg aan vooraf. Carlijn Tempelaars van Stichting Werk&Mantelzorg vertelt over beide bijeenkomsten.

 

Carlijn: "Enige tijd geleden maakten we de winnaars bekend van de Werk & Zorg challenge: ‘Bedenk innovatieve producten en diensten waardoor mensen werk en zorg voor anderen beter kunnen combineren’. Hoewel de challenge al een tijd geleden is afgelopen zijn we nu pas echt van start gegaan! Op 31 oktober vond nl. de Arbeid- en Zorgbijeenkomst plaats, op deze bijeenkomst werden beleidsbepalers, belangenorganisaties en verschillende onderdelen van de overheid uitgenodigd om samen te reflecteren op bestaande en nieuwe ideeën op het terrein van arbeid en zorg. Het doel van de Arbeid- en Zorgbijeenkomst is om een gezamenlijk beeld te creëren over de onderwerpen die aandacht verdienen.

 

De 5 winnaars van de challenge kregen tijdens deze bijeenkomst de kans hun idee te pitchen aan o.a. Minister Asscher, Minister Bussemaker en Staatssecretaris van Rijn.

 

Netwerkbijeenkomst Stichting Werk&Mantelzorg

Ter voorbereiding aan de Arbeid- en Zorgbijeenkomst waren de winnaars een paar weken terug uitgenodigd tijdens een netwerkbijeenkomst van Stichting Werk&Mantelzorg, bij innovatief biofarmaceutisch bedrijf Abbvie in Hoofddorp. 

 

 

 

 

Samen met vertegenwoordigers van het Ministerie OCW, de Hartekamp groep, Gemeente Amsterdam (en Gideonsbende) én Abbvie werd deze middag ingekleurd.

De winnaars van de challenge konden hier hun pitch doen, als dry-run, en in kleine groepjes werd feedback gegeven op hun presentatie, zowel op inhoud als op vorm, ook door de winnaars aan elkaar.

 

Vanuit de Stichting Werk&Mantelzorg was het bijzonder om de studenten en young professionals te leren kennen en de persoonlijke verhalen achter de concepten te horen. Ook gaf het enthousiasme van de vertegenwoordigers veel energie aan de middag.

Jan Anne van Dijk (Stichting Werk&Mantelzorg): "De gepresenteerde concepten gaan veel verder dan het geven van een antwoord op de vraag hoe we werk met zorgtaken kunnen combineren. De prijswinnaars geven ieder vanuit hun eigen invalshoek een visie op hoe we samenleven. De concepten inspireren en zetten aan tot nadenken.”

 

Arbeid- en Zorgbijeenkomst

En dat was ook nog maar het begin, want het echte event moest nog komen: op 31 oktober vond de Arbeid- en Zorgbijeenkomst plaats in Den Haag. Dé plek om de innovatieve ideeën te presenteren aan de echte opdrachtgevers: Minister Asscher, Minister Bussemaker en Staatssecretaris van Rijn. 

 

 

 

 

Het programma bestond o.a. uit een presentatie van het SER-advies over Werken en Leven in de toekomst, een ideeënmarkt en een testlab. De winnaars van de challenge deden mee aan de ideeënmarkt.
 

In Madurodam kregen de ongeveer 150 bezoekers een uur lang de tijd om langs tien verschillende stands met ideeën te lopen. Hiervan waren er vijf afkomstig uit de Werk & Zorg challenge. Waar de één veel aandacht had besteed aan een strakke presentatie, had de ander tastbare zaken uit de kast getoverd om het idee aan de man te krijgen. Kwalitatieve gesprekken werden gevoerd, gegevens werd uitgewisseld.

 

Meest veelbelovende idee

Maar dat was niet alles. Het publiek kon stemmen op het meest veelbelovende idee. Hartstikke trots waren we toen bleek dat de Warme Bakker van Ruben Spelier, Dian van Erp en Lionel van den Berg, op de derde plek was beland!
 

En als kers op de taart werd Towards Lifecycle Neighbourhoods van Wendy van Kessel getroond als publiekswinnaar!

 

 

 

 

Zij kregen de mogelijkheid om in vijf minuten nog eens hun idee te pitchen op het hoofdpodium aan een vierkoppig panel, bestaande uit Mariëtte Hamer (voorzitter SER), Marcelis Boereboom (directeur-generaal Ministerie van SZW),  Gijs van Dijk (vice-voorzitter FNV) en Harry van de Kraats (directeur AWVN).

 

Het panel besprak, samen met de dagvoorzitters Bastiaan en Tooske Ragas, de ideeën. Regelmatig werd de link gelegd naar het SER-advies ‘De Werkende Combinatie’, dat eerder die dag werd aangeboden aan de ministers en staatssecretaris.

 

 

 

 

Na afloop werden de bloemen in ontvangst genomen en werd de bar geopend. Een mooie gelegenheid om op informele wijze de ideeën nog eens met elkaar door te spreken! Wij zijn ontzettend trots op alle winnaars van de Werk & Zorg challenge en danken hen voor hun inzet!"

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!