Blog

De jury van de Vilans Zorg Battle is eruit...!

11 oktober 2016

Vilans is het kenniscentrum voor de langdurende zorg (vilans.nl). Vilans helpt zorgaanbieders, gemeenten en verzekeraars de langdurende zorg goed en betaalbaar te houden. Ze houden zich met allerlei thema’s bezig die voor de langdurende zorg (ouderenzorg, gehandicaptenzorg en zorg voor chronisch zieken) belangrijk zijn.
 

Een van de thema’s is eHealth: digitale en/of online zorg. Voor het project ‘Ken je klant’ is Vilans op zoek gegaan naar vernieuwende inzichten op online zorg. Er zijn tal van manieren voor burgers/ patiënten/ cliënten/ mantelzorgers om online contact te hebben met zorgverleners.  Maar het gebruik van bijvoorbeeld patiëntportalen in de huisartsenpraktijk is zeer beperkt. 
 

Het doel van het project is om voor de eerstelijnszorg beter in beeld te krijgen wat mensen online zouden willen regelen. Als je deze vraag uitzet bij huisartsen of leveranciers van portalen, wordt duidelijk dat zij het lastig vinden om echt nieuwe dingen te bedenken. Ook wordt er al snel vanuit bestaande systemen gedacht in plaats van behoeften. Vilans denkt dat dit anders kan en hoopt zo een patiëntportaal te ontwerpen waar mensen echt op zitten te wachten.

 

Vilans daagde jullie daarom uit om de online patiënt portals van huisartsen te innoveren. Wat kan er beter qua gebruiksvriendelijkheid en/of design en welke functionaliteiten zouden er toegevoegd moeten worden waardoor patiënten meer gebruik gaan maken van deze portals? 

Sandra Suijkerbuijk, adviseur bij Vilans en lid van de jury, gaat in op de inzendingen en op de winnende concepten:


"Het was voor ons best spannend om mee te doen aan de Challenge als opdrachtgever. Je weet immers niet wat je kunt verwachten! In totaal hebben we 40 inzendingen ontvangen waarvan de kwaliteit zeer divers was. Van wat losse ideeën waarvan de toelichting ontbrak, tot aan compleet uitgewerkte en inspirerende concepten.
 

 

 

 

Vooral leuk voor ons om vaak ook bevestigd te krijgen wat we al dachten: veel mensen zijn niet bekend met patiëntportalen. Dus vooral ook de omgevingsverkenningen vonden we leuk om te lezen.

We hebben eerst zelf een selectie gemaakt en hebben de minst interessante concepten aan de kant gelegd. Toen hebben we een bijeenkomst georganiseerd met mensen met verschillende achtergronden (grafisch design, user experience, communicatie, consultancy, verpleegkundige). Daar hebben we een verdeling gemaakt van goede concepten en goede elementen in de verschillende concepten. Later hebben we dit weer voorgelegd aan een leverancier van een patiëntportaal.
 

Veel concepten zijn totaal concepten en hebben vaak wel een leuk idee voor één van de elementen in een patiëntportaal (zoals inloggen, afspraken maken etc.). Dat zijn bruikbare inzichten. Maar we werden vooral blij van de echt originele, haalbare en goed onderbouwde concepten die jullie inzonden!

 

 

 

 

De winnaars!

Op de eerste plaats eindigt HA Portal van Marieke de Boer. Marieke oppert de online patiënten portals van huisartsen te innoveren. De jury vond het een hele unieke insteek en mooi concept. Het idee om als kind al aansluiting te hebben bij een portaal is een originele aanvliegroute. Ook mooi om informatie te koppelen aan de behoefte van de leeftijd. Gefeliciteerd!


Een goede tweede vonden we MijnGezondheid.nl, van deelnemer Ruben Spelier. Eén portaal om alles rond je gezondheid te regelen. Origineel maar toch ook haalbaar, een goede combinatie. Veruit favoriet van tenminste één jurylid. Ook patiënten gaven vaker aan voor dit idee te kiezen.


Als derde eindigt Zorgeloos, van Ryanne Betgem. Onderbouwing met referenties. Goede inbreng voor het ontwerp zodat ook ouderen het kunnen lezen. Dit concept is voorgelegd aan patiënten. Opmerking: "De simpelheid van Zorgeloos spreekt mij aan. Zodat iedereen ook degenen die minder ervaren zijn met de computer ook hiermee aan de slag kunnen."


Ook het concept Doc65 van Stijn Folkers vonden we goed en daarom verdient die de vierde plaats. Het concept bevatte goed vooronderzoek met links naar portalen die we nog niet kenden. Verder een uitgebreid concept met echt leuke elementen erin.


Op nummer vijf komt Care Takers, van Marcel Klein Legtenberg. Een simpel en doeltreffend idee. Hierdoor heel goed haalbaar en ook zeker uniek!

 

Vervolg

We gaan met de concepten en ideeën in de praktijk kijken hoe we een zorggroep verder kunnen helpen. Daarnaast gaan we met leveranciers kijken hoe de inzichten kunnen worden vertaald en wat daar verder voor nodig is. Tevens worden op dit moment de winnende concepten voorgelegd aan patiënten om te kijken wat zij precies van meerwaarde vinden.


Eind dit jaar publiceren we de resultaten van ons project, waaronder deze challenge, via onze Vilans kanalen zodat organisaties die hiermee bezig zijn kunnen leren en geïnspireerd kunnen worden bij de opzet of uitrol van hun eigen portalen.

 

Bedankt!

Iedereen ontzettend bedankt voor het meedenken! We gebruiken jullie input om zorggroepen en leveranciers te inspireren om patiëntportalen op een andere manier te gaan bekijken en inrichten. Op die manier helpen we de zorg weer een stukje verder en dat is uiteindelijk waar het voor ons als Vilans natuurlijk om draait.


Wellicht tot een volgende keer!"

 

Bekijk de Battle

Bekijk de uitslag (tabblad Results)

Archief

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een challenge en maak direct een account aan!